Сега осъди окончателно антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да предостави данни за цената

...
Сега осъди окончателно антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да предостави данни за цената
Коментари Харесай

КПКОНПИ не изпълнява съдебно решение да даде информация

" Сега " осъди дефинитивно антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да даде данни за цената на производството по конфискация против банкера Цветан Василев. Решението на Върховния административен съд е от 5 юни и към момента не е изпълнено от ведомството на Пламен Георгиев. На 6 юни след увещание, че има окончателно съдебно решение против тях, говорителката на комисията изясни, че " откакто КПКОНПИ получи публично решението на съда, ще предприеме дейности според напътствията ". " Както е добре известно, окончателните решения не се изпращат ", подсети юрист Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ", който води делото на " Сега ". 

Върховен административен съд потвърди решението на първата инстанция информацията да бъде предоставена до 14 дни след влизането в действие на правосъдния акт. От първата инстанция - административния съд в София (АССГ), потвърдиха, че решението е влезнало в действие.

През октомври 2017 година АССГ отмени отказа на Георгиев да даде на " Сега " данни какви разноски е направила комисията в производството, което води против притежателя на банкрутиралата КТБ Цветан Василев. Георгиев отхвърли информация дали управляващите в Швейцария са почели негово искане за обезпечителни ограничения върху парцелите на Василев и фамилията му там. Съпругата на някогашния банкер Антоанета Василева съобщи в телевизионно изявление, че комисията дължи разходи на Швейцария. С аргумента, че това е служебна загадка, Георгиев отхвърли да отговори правилно ли е това, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има отводи и от други страни и надлежно разходи.  " Сега " попита и какви други разноски са направени по отношение на инспекцията на имуществото на банкера и на фамилията му. При внасянето на желае за конфискация в съда Георгиев разгласи, че той е съпроводен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 тона. " Наехме специфичен превоз, печатница, а в преместването участваха чиновниците на правосъдната защита, даже пробиването на дупките в хартията беше тежък развой ", изясни той. На въпрос за каква сума става дума, отговорът беше, че " това е комерсиална загадка ". 

На две инстанции съдът отхвърли причините на Георгиев и подреди информацията да бъде предоставена, защото е от публичен интерес и не е класифицирана. Магистратите напомнят, че става въпрос за харчене на публични бюджетни средства и комисията дължи бистрота. Тези разноски не могат да бъдат окачествени като " комерсиална загадка " - дейностите на КПКОНПИ в обсега на осъществяваната инспекция на имуществото на проверяваното лице не е индустриална или стопанска активност, аргументират се тримата висши съдии - Еманоил Митев, Здравка Шуменска и Емил Димитров.

 

ПРЕПЯТСТВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО

Адвокат Кашъмов разяснява още, че " неизпълнението на правосъдно решение съставлява даже углавно закононарушение, в случай че е осъществено съзнателно за препятстване на правораздаването ". Той подсети, че това е и административно нарушаване по Административнопроцесуален кодекс и по Закона за достъп до социална информация. " Не намирам за редно държавните институции да се вършат на не чули и не видели, когато има правосъдно решение ", добави той. По думите му публикуването на решението на Върховен административен съд на уеб страницата на институцията е изцяло задоволително.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР